Historisch
Zoals het u wellicht ook niet is ontgaan heeft het Vereningd Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU) verlaten op 31 januari 2020.
Ongeacht het akkoord - EU-UK Trade and Cooperation Agreement (TCA) - dat tussen de EU en het VK op het laatste nippertje afgesloten werd, geldt dat het goederenverkeer met derde landen (zoals het VK dus vanaf 1 januari 2021) steeds onderhevig is aan douanecontroles en douaneformaliteiten.
Vanaf 1 januari 2021 zijn hoe dan ook dus altijd douaneformaliteiten nodig!
Douaneagentschap ClearCustoms - Uw partner in de handel met het VK
Vanaf de start van BREXIT staan wij onze klanten bij met de afhandeling van de douaneformaliteiten en ondersteunen we hen in alle aspecten die bij het transport van en naar het VK komen kijken.
Via ons PARTNER NETWERK van logistieke dienstverleners kunnen wij u een complete afhandeling van de douaneformaliteiten aanbieden.
Met ons aan uw zijde kan u desondanks deze nieuwe uitdagingen uw handel met het VK dus met een gerust hart verder zetten, hernemen of opstarten!
Wenst u meer inlichtingen? Neem VRIJBLIJVEND contact met ons op!
Nuttig om weten is alvast
Invoertarieven
In kader van de EU-UK Trade an Cooperation Agreement (BREXIT deal) werd overeengekomen dat producten van preferentiële oorsprong uit één der partijen met vrijstelling van invoerrechten mogen worden ingevoerd bij de andere partij.
Wanneer de goederen voldoen aan de in het akkoord gestelde oorsprongsregels kan de exporteur een oorsprongsverklaring (statement on origin) op de handelsdocumenten vermelden (zelfcertificatie oorsprong) waarmee de importeur de gunstige tariefbehandeling kan aanvragen in het land van bestemming.
Nadere toelichting rond de oorsprongsregels en het attest van oorsprong kan u hier vinden:
OEO - DD - 016.632 - EU-UK informatienota - versie 11 juni 2021 - NL.pdf (belgium.be)
Indien de preferentiële tarieven niet kunnen worden toegepast (goederen hebben geen EU of VK oorsprong), gelden na de BREXIT voor producten uit het VK bij invoer in de EU de WHO-invoertarieven en andere heffingen van de EU. Deze WHO-invoertarieven zijn hetzelfde voor alle landen waar de EU geen handelsakkoord mee heeft.
BTW
Principe
Het meest zichtbare gevolg voor uw bedrijf van de statuswijziging van EU naar niet-EU land is dat het afgelopen is met het vrije verkeer van goederen waarbij aan de grens tussen BE en het VK geen enkele fiscale- en douaneformaliteit moet worden vervuld. Die formaliteiten doen hun (her)intrede.
Wat betreft de btw-reglementering heeft deze statuswijziging voor uw bedrijf tot gevolg:
- uw verkopen aan VK-klanten zijn geen intracommunautaire-leveringen (IC-leveringen) meer, maar worden uitvoeren
- uw aankopen bij VK-leveranciers zijn geen intracommunautaire verwervingen (IC-verwervingen) meer, maar worden invoeren
Wat is de procedure bij uitvoer?
In een B2B-omgeving (business to business) blijft de verkoop door uw bedrijf van goederen die vanuit BE naar het VK worden vervoerd, vrijgesteld van btw. De Belgische rechtsgrond wordt artikel 39, §1 van het Btw-Wetboek. De vrijstelling wordt nu onderworpen aan de toepassingsvoorwaarden van dat artikel en aan de uitvoeringsbepalingen ervan (KB nr. 18).
Uw bedrijf moet, ter verantwoording van de btw-vrijstelling, kunnen aantonen dat de goederen effectief de EU hebben verlaten.
Dit moet gebeuren aan de hand van een geheel van documenten (vervoer, contract, betaling, douaneaangifte).
Het belangrijkste document bij deze bewijsvoering is echter het exemplaar 3 van de douaneaangifte ten uitvoer (douane exportdocument) die overeenkomstig de douanereglementering moet worden opgemaakt.
Het voor uitgang gevalideerde exemplaar 3 van deze aangifte moet hierna terug in bezit komen van uw bedrijf als element van bewijs van de btw-vrijstelling.
De verschillen met het IC-tijdperk zijn:
- Er is geen sprake meer van een IC-levering, maar van een uitvoer.
- De rechtsgrond wijzigt: artikel 39bis W-btw wordt artikel 39, §1.
- U moet het VK btw-nummer van uw klant niet opvragen.
- U moet geen IC-listing meer indienen bij de btw-administratie voor uw verkopen naar het VK.
- U moet uw verkopen aan VK-klanten rapporteren in rooster 47 van uw btw-aangifte in plaats van in rooster 46.
Wat is de procedure bij invoer?
De aankoop door uw bedrijf in het VK van goederen die naar België vervoerd worden, wordt een invoer.
Die invoer maakt dat uw bedrijf bij het binnenkomen van de goederen in de EU (in casu in BE) douaneformaliteiten moet verrichten.
In een B2B-omgeving (business to business) maakt die invoer de btw in principe verschuldigd in hoofde van uw bedrijf (z. art. 3 van het W-btw).
De btw is verschuldigd op het tijdstip dat u de goederen op het stuk van douane in het vrije verkeer brengt (ten invoer aangeeft) of – belangrijk – , als u daarvoor de vereiste vergunning ET14000 bezit, via uw periodieke btw-aangifte aangegeven te worden. Deze laatste manier van betalen (ook verlegging van de heffing genoemd) laat u toe de voorfinanciering van de btw te vermijden!
De verschillen met het verleden zijn:
- Er is geen sprake meer van een IC-verwerving, maar van een invoer.
- De btw bij aankomst blijft verschuldigd, maar moet nu in principe aan de douane betaald worden.
- U moet uw Belgische btw-nummer niet mededelen aan uw leverancier.
- U moet uw aankopen bij VK-leveranciers niet meer rapporteren in rooster 86 van uw btw-aangifte en de erop verschuldigde btw niet meer in rooster 55.
Tenslotte, als u minder vertrouwd bent met deze nieuwe douanematerie of praktijken uit de internationale handel, lees dan zeker ook verder op onze webpagina: Basiskennis douanezaken & Internationale handel.
Bron: website Algemene Administratie Douane en Accijnzen.
Heeft u interesse in een samenwerking met onze firma?
Aarzel niet langer en neem geheel VRIJBLIJVEND contact met ons op!
Copyright ©2024 ClearCustoms BV Alle rechten voorbehouden.